Κωνσταντίνος Π. Δρακάτος, Νευρολόγος Αθήνα - Σύρος | Πολλαπλή Σκλήρυνση, Επιληψία, Νόσος Parkinson, Άνοια | Νευρολόγος Αθήνα, Νευρολόγοι Αθηνών, Ερμούπολη, Σύρος, Κυκλάδες

Κωνσταντίνος Π. Δρακάτος

Νευρολόγος

210 6440550

6940 649429

Κωνσταντίνος Π. Δρακάτος, Νευρολόγος Αθήνα - Σύρος | Πολλαπλή Σκλήρυνση, Επιληψία, Νόσος Parkinson, Άνοια | Νευρολόγος Αθήνα, Νευρολόγοι Αθηνών, Ερμούπολη, Σύρος, Κυκλάδες

Η εξέλιξη της νευρολογίας

Από την εποχή της εμφάνισης της νευρολογίας ως ειδικότητας της ιατρικής μέχρι σήμερα έχει υπάρξει μια απίστευτη επιστημονική ανάπτυξη.

Η νευρολογία πρωτοεμφανίζεται στην Ευρώπη ως νέος επιστημονικός κλάδος της ιατρικής στα μέσα του 19ου αιώνα κυρίως μέσα από συγγράμματα της εποχής των Romberg και Brain, αλλά στις αρχές του 20ου αιώνα αρχίζει η άνθιση της.

Charcot, Babinski, Golgi, Oppenheim, Alzheimer είναι μόνο μερικά απο τα ονόματα των ιατρών που ασχολήθηκαν με την νευρολογία και την πήγαν σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Τότε ήταν που ανακαλύφθηκαν πολλές παθήσεις αλλά η θεραπευτική τους αντιμετώπιση ήταν πολύ φτωχή.

Η δεύτερη φάση της εξέλιξης της νευρολογίας ήρθε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την ανάπτυξη όλων των κλάδων της ιατρικής. Η εξέλιξη της πλέον δεν εξαρτάται αποκλειστικά από νευρολόγους και ψυχιάτρους αλλά από το επιστημονικό σύνολο των χωρών. Αν και από τα μέσα του 20ου αιώνα η νευροφυσιολογία και η νευροφαρμακολογία ήταν ο πυρήνας της ανάπτυξης της νευρολογίας, η νευροανοσολογία ήταν απο εκεί και πέρα ο σημαντικότερος οδηγός της μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα.

Σήμερα, και με την βοήθεια της τεχνολογίας η νευρολογία έχει κάνει άλματα στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση των παθήσεων και είναι ίσως από τις λίγες επιστήμες που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Δυστυχώς η ευτυχώς υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι την πλήρη εξερεύνηση και αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.