Κωνσταντίνος Π. Δρακάτος / Νευρολόγος & Δρ. Ευσταθία Τζαμουράνη - Βοντζαλίδη / Νευρολόγος - Ψυχίατρος - Παιδονευρολόγος
Αρχική Σελίδα
Ιατροί
Νοσήματα
ΕπικοινωνίαΠολλαπλή σκλήρυνση

Πρόκειται για απομυελινωτική νόσο του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Η πορεία της νόσου μπορεί να είναι κατά ώσεις ή να εξελίσσεται με την μορφή μιας χρόνιας προϊούσας πορείας.Η αιτία της πολλαπλής σκλήρυνσης δεν είναι γνωστή. Πιστεύεται ότι πρόκειται για αυτοάνοση διεργασία.Δεν υπάρχει καμία αιτιολογική θεραπεία. Οι θεραπείες αφορούν το οξύ στάδιο της νόσου (υποτροπή) και την πρόληψη νέων υποτροπών.Για το οξύ στάδιο της νόσου η θεραπεία είναι η χορήγηση κορτικοστεροειδών ενδοφλεβίως. 

Για την πρόληψη νέων υποτροπών τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μεγάλα βήματα στον τομέα της φαρμακευτικής αγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα. Ένα επίσης πολύ σημαντικό δεδομένο που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, είναι η ασφαλής και συχνή παρακολούθηση με εξειδικευμένα διαγνωστικά τεστ και κριτήρια που έχουν ως στόχο την πρόληψη τυχόν παρενεργειών των φαρμάκων.Άμεσα και γρήγορα μπορούμε παρακολουθούμε και να προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων πριν αυτές εκδηλωθούν.

Σήμερα λοιπόν, μέσα από ένα ευρύ φάσμα φαρμακευτικών αγωγών μπορούμε να επιλέξουμε την ιδανικότερη θεραπεία για τον ασθενή μας έχοντας στο μυαλό μας δύο ίσες και εξίσου σημαντικές και αλληλένδετες παραμέτρους. Η πρώτη είναι η αναχαίτηση της νόσου και η δεύτερη είναι η ποιότητα ζωής του ασθενούς. Και οι δύο αυτοί στόχοι σήμερα είναι εφικτοί και καμία από αυτές τις δύο παραμέτρους δεν χρειάζεται να μειωθεί εις βάρος της άλλης. 

Αλλά δεν είναι μόνο η φαρμακευτική αγωγή που θα συμβάλει στην αναχαίτιση της νόσου. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει, ότι μικρές απλές αλλαγές στην καθημερινότητα μας μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο.Μια σωστή διατροφή πλούσια σε ω3 λιπαρά, και άφθονες φυτικές ίνες έχει αποδειχθεί ότι συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της νόσου. Απλή αερόβια γυμναστική όπως περπάτημα και κολύμβηση η yoga και ρεφλεξολογία για τις παραισθησίες συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας άρα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών.